Onomatopeies

Segons el Gran Diccionari de la Llengua de l’Enciclopèdia Catalana, una onomatopeia és “la formació d’una unitat lèxica per imitació d’un so, d’un soroll o d’una veu naturals.”, i a la Viquipèdia es defineix com “la coincidència parcial entre el significant i el significat d’un signe lingüístic, és a dir, un so o conjunt de sons que recorden o evoquen el contingut mental associat a aquella paraula”.

Vegeu diferents llistats d’onomatopeies: DLC3 - Rodamots

… en els còmics

Exemple: Tintin i la música

tintin-blanc.JPG

Coneixeu els còmics d’en Tintin, un reporter i periodista que recórre el món amb el seu gos Milú? En l’enllaç que us propoposem podreu escoltar músiques que podrien haver-se escoltat en les vinyetes creades per Hergé però que en estar dibuixades i escrites sobre paper imprès, l’autor recórre a onomatopeies i signes que ens suggereixin melodies i ritmes de cançons de tribus del Congo, dels rituals tibetans o inques, de cançons populars i també àries d’òperes de compositors com Bizet, Puccini o Gounod.

Pràctica 1

Treball individual o per parelles

Si doneu un cop d’ull a algun còmic com Mortadelo y Filemón o Astèrics i Obèlics trobareu moltes situacions i accions en les que apareixen escrites onomatopeies. Proveu de fer un llistat recollint: 1) el nom de l’onomatopeia; 2) l’objecte, persona, animal que produeix el so a què es refereix l’onomatopeia;3) la situación en què té lloc.

RECOMANACIÓ: Ordeneu les onomatopeies per ordre alfabètic, així quan feu la posada en comú us serà més fàcil confeccionar el vostre propi Diccionari d’onomatopeies.

Posada en comú.

Seguint l’ordre alfabètic de les onomatopeies que heu recollit, poseu-les en comú i completeu el vostre llistat. CURIOSITATS: Segurament us trobareu amb què una mateixa onomatopeia s’utilitza en contextos i situacions diferents i/o que serveix per expressar el so de diferents objectes sonors.

… a la publicitat

Veieu en aquest anunci les imatges d’un cotxe en una carretera normal en diferents situacions: quan plou, quan es puja la finestra, quan es posa un CD…, però els sorolls que escoltareu els fan un grup de gent amb la veu. Crec que és complicat muntar tot això, però si surt, deu ser genial, oi? Us animeu a provar-ho?…

Pràctica 2

Aquí teniu el remake d’aquest anunci.

Treball de grup-classe

1) Mireu-lo i escolteu-lo amb atenció. Compartiu les vostres impressions en una posada en comú.

Treball per parelles

2) Escriviu la seqüència sonora de manera que a cada situació li correspongui una o més onomatopeies

3) Interpreteu el vostre guió davant del grup-classe. Només podeu utilitzar sons corporals: la veu (xiuxiuejos, crits, sons guturals, etc., però sense fer servir paraules) o percussions corporals (entrexocs o fregaments de mans, “pitos”, cops de peu a terra, repiquejar de dits sobre una superfície metàl·lica, etc.)

Pràctica 3

Treball per parelles

 1) Inventeu una situació que transcorri en un zoològic o una granja i que serveixi com a guió per un anunci publicitari (real o fictici).

2) Associeu onomatopeies i seqüències d’onomatopeies per a cada situació.

3) Interpreteu la vostra creació sonora davant del grup-classe.

Imitació de sons amb instruments vs. música descriptiva

En Borja Labajos (4t d’ESO, 2007-2008) va recomanar-nos aquest solo de quitarra elèctrica d’un guitarrista del grup Rekiem que es diu Santiago. Cap al minut 1:55 imita el so d’un cotxe de Fòrmula 1.”És molt divertit i s’assembla molt als cotxes de veritat, amb canvis de marxes i tot!”, diu en Borja. Què en penseu vosaltres?

Pràctica 4

Treball per parelles

Inventeu una situació que transcorri en una ciutat molt sorollosa i que serveixi com a guió per un anunci publicitari (real o fictici) d’alguna administració pública per a conscienciar els ciutadans i ciutadanes de la contaminació acústica a la que estem exposats.