Àfrica

El continent africà

africa2.JPG

+ info: Coneguem una mica més els països africans, la seva localització, la seva llengua, els seu medi de vida i recursos naturals, etc.

+ info: Contes, cultura (proverbis, repertori de cançons), mitologia i més coses sobre els pobles i països de l’Àfrica.

+ info: Els instruments utilitzats en els països africans. Encara que la plana és en alemany, podreu veure com són els instruments i com sonen.

L’ÀFRICA NEGRA

tintin-africa-safari.jpg

+ info: La música de l’Àfrica negra

El bressol del ritme

“Pels africans, el ritme és l’arquitectura de l’ésser humà, la dinàmica interior que li dóna forma, la pura expressió de l’energia vital, el shock que produeix la vibració o força que sensiblement ens pren des de les nostres arrels i s’expressa materialment a través de línies, colors, superfícies i formes de la paraula, i que la fa activa, eficaç, fins al punt d’afirmar-se que la paraula rítmica divina va crear el món“ (segons Leopold Senghor)

Instruments per fer ritmes: els idiòfons i els membranòfons.

El djembé és un instrument de la família de percussió. Es subclassifica en el grup dels membranòfons de so indeterminat.

Vídeo 1: Buidatge de blocs de fusta d’una sola peça.

Vídeo 2: Decoració de la fusta: formes geomètriques.

Vídeo 3: Col·locació de la pell (que normalment és de cabra africana)

Vídoe 4: Fixació de la membrana amb una sola cordaI ja es pot fer sonar!

Escolteu diferents audicions de ritmes tocats amb el djembé

  • Grup Kassamba. Aquest conjunt instrumental de percussions africanes va constituïr-se el 2001 i en aquesta primera etapa del grup hi havia Núria Madí, una alumna que aleshores estudiava en el nostre institut i que comaginava el batxillerat amb els estudis de Música al Conservatori. Més tard, s’hi afegí Violeta Canales a qui també havia tingut d’alumna forces anys abans,al CEIP Joan Bruguera de Girona i que posteriorment ens vam retrobar a l’IES Jaume Vicens Vives. Escolteu algunes interpretacions del grup fent CLIC a Fotos i MP3

La melodia

A més de la veu, els instruments de les famílies dels cordòfons i dels aeròfons també poden fer melodies i polifonies.

Cançons africanes

Aminu Kaliwa: text – arxiu de so