L’actual república Txeca està formada per tres regions o estats d’orígen més antic: Bohèmia, Moràvia i i Silèsia.
Audició
“El Moldava” (Vltava) és un dels sis poemes simfònics que configuren La meva pàtria del compositor txec Bedrich Smetana (1824 – 1884). Es tracta d’una obra descriptiva.
Aquest segon poema simfònic de La meva pàtria de Smetana descriu el recorregut del riu més llarg de la República Txeca.
[youtube width="425" height="355"]http://www.youtube.com/watch?v=LlLPLO90fSk[/youtube]
Les parts són les següents:
(1) Primera font i (2) segona font. Neix el Modava, que en principi només és un rierol format per l’aigua que brolla de dues deus, una d’aigua freda (flautes) i una d’algua calenta (clarinets). El seu camí és sinuós i ondulant, i transcórre entre penyals i matolls. Apareix el tema principal que esdevé el leitmotiv de l’obra i que representa el riu en sí.
(3) Boscos. El riu s’endinsa en els boscos.
(4) Cacera. S’escolten les trompes per a suggerir-nos els senyals acúsics que feien els caçadors amb els seus corns.
(5) Casament camperol. El Moldava segueix el seu curs i travessa un poblet on es celebra una festa. S’escolta un ritme de polka, una dansa típica de Bohèmia.
(6) Clar de lluna i dansa de les nimfes. Arriba el capvespre i la llum de la lluna es reflexa en l’aigua. Les rusalki (una espècie de nimfes de l’aigua o sirenes) surten dels seus amagatalls i es diverteixen amb les ones. Musicalment, l’ambient es descriur amb flautes, clarinets i arpes, que juntament amb la corda tocant amb la sordina posada, suggereixen un món màgic i mític.
(7) Els ràpids de Sant Joan. El cabal del Modava ha anat creixent i es precipita cap als ràpids. Les aigües es tornen tumultuoses i agitades.
(8) El Moldava passa magestuós. El riu arriba finalment a la capital; el seu pas per Praga és magestuós i cerimoniós, i s’escolta l’himne nacional txec.
+ info: partitura per a flauta i conjunt instrumental Orff i midi.