República Txeca

moldavia-europa.jpg

L’actual república Txeca està formada per tres regions o estats d’orígen més antic: Bohèmia, Moràvia i i Silèsia.

Audició

“El Moldava” (Vltava) és un dels sis poemes simfònics que configuren La meva pàtria del compositor txec Bedrich Smetana (1824 – 1884). Es tracta d’una obra descriptiva.

Aquest segon poema simfònic de La meva pàtria de Smetana descriu el recorregut del riu més llarg de la República Txeca.

[youtube width="425" height="355"]http://www.youtube.com/watch?v=LlLPLO90fSk[/youtube]

Les parts són les següents:

(1) Primera font i (2) segona font. Neix el Modava, que en principi només és un rierol format per l’aigua que brolla de dues deus, una d’aigua freda (flautes) i una d’algua calenta (clarinets). El seu camí és sinuós i ondulant, i transcórre entre penyals i matolls. Apareix el tema principal que esdevé el leitmotiv de l’obra i que representa el riu en sí.

manantial.jpg

(3) Boscos. El riu s’endinsa en els boscos.

(4) Cacera. S’escolten les trompes per a suggerir-nos els senyals acúsics que feien els caçadors amb els seus corns.

caza_de_la_codorniz.jpg

(5) Casament camperol. El Moldava segueix el seu curs i travessa un poblet on es celebra una festa. S’escolta un ritme de polka, una dansa típica de Bohèmia.

dansa.jpg

(6) Clar de lluna i dansa de les nimfes. Arriba el capvespre i la llum de la lluna es reflexa en l’aigua. Les rusalki (una espècie de nimfes de l’aigua o sirenes) surten dels seus amagatalls i es diverteixen amb les ones. Musicalment, l’ambient es descriur amb flautes, clarinets i arpes, que juntament amb la corda tocant amb la sordina posada, suggereixen un món màgic i mític.

rusalki-aigua.jpg

(7) Els ràpids de Sant Joan. El cabal del Modava ha anat creixent i es precipita cap als ràpids. Les aigües es tornen tumultuoses i agitades.

rapids.jpg

(8) El Moldava passa magestuós. El riu arriba finalment a la capital; el seu pas per Praga és magestuós i cerimoniós, i s’escolta l’himne nacional txec.

puente_sobre_el_moldava.jpg

+ info: partitura per a flauta i conjunt instrumental Orff i midi.