La força de l’equip

  

Davant de catàstrofes com la que malauradament està vivint aquest moments el Japó, observem que en les tasques des rescat de les víctimes és imprescindible el treball en equip; també ho és per socórrer i atendre els ferits i els supervivents.

   

I això in situ, però des de la distància també és possible col·laborar i participar per pal·liar els danys que un terratrèmol, un tsunami, un incendi, una explosió, etc. pugui haver ocasionat. Calen recursos per cobrir les despeses d’atenció imminent de la població, però també per reconstruir la zona afectada per la devastació i que, en la mesura del possible, les persones puguin tornar a viure amb una certa normalitat que, evidentment, no serà la d’abans: hi hauran hagut baixes a les famílies, hauran de viure en una altra casa o en un altre lloc, tindran una feina diferent…

Hi ha, també, moltes feines que sense la participació, implicació i esforç individual el treball conjunt no és possible. Ens referim a les tasques com la d’extinció d’incendis (bombers), a les d’atenció de malalts o d’intervencions quirúrgiques (personal sanitari), etc.

Des dels inicis de les civilitzacions, quan una societat ha tingut cobertes les necessitats bàsiques (alimentació, sanitat, llar, seguretat), aleshores es té temps llibre i els individus es complauen en activitats lúdico-culturals que els permeten satisfer altres necessitats.

Piràmide de les necessitats bàsiques, segons Maslow

En el món de la música tenim exemples de la importància de treballar plegats, sumant escorços per obtenir un producte artístic (vocal, instrumental) que resulti plaent no només als que el produeixen, sinó també pel públic, que és el receptor de l’obra i de l’espectacle.

Castellers de Vilafranca Cor de nens de Harlem Conjunt instrumental de música tradicional japonesa

 +info: alguns instruments i cançons tradicionals japonesos

Semblantment que al cinema, a l’òpera, la sarsuela, el musical, etc., cal treballar de manera coordinada i organitzada, que cadascú sigui responsable de la part que li pertoca, perquè en qualsevol espectacle (musical o no), el treball en equip és imprescindible. Però no només dels intèrprets (cantants, ballarins, orquestra), sinó també dels tècnics que intervenen i que fan possible la posada en escena (com els tècnics de llum i de so, i els tramoistes). Prèviament, també és importantíssima la feina dels perruquers i dels estilistes, dels figurinistes, sastres i modistes, etc. I, tot plegat, tampoc seria possible sense algú que coordini o dirigeixi tot l’espectacle.

El treball en equip es pot donar a diferents nivells, i a nivell musical en resulten diferents agrupacions:

 1. Banda
 2. Batucada
 3. Big Band
 4. Grallers i tabalers de les colles de castellers. Els castells van ser declarats Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (UNESCO, 2010).
 5. Cobla
 6. Cor (o coral)
 7. Dixieland
 8. Grup de rock
 9. Grups de cambra
 10. Orquestra de cambra
 11. Orquestra simfònica

Comments are closed.

Post Navigation