Category Archives: Auditori/sala De Concerts/teatre

Orgue de la tramuntana

OLLER, Ariadna. “Nuevo impulso para hacer realidad el sueño inacabado de Dalí en un castillo”. La Vanguardia, 11/03/2019. Enllaç

RODRIGUEZ, Marino. “El año Dalí proyecta construir el órgano de la tramontana del artista”. La Vanguardia. 2/03/2003, p. 42. Text complet: PDF

El primer órgano surrealista, que utilizará el viento de la zona, se ubicará, tal como pensó Salvador Dalí, en el castillo de Quermançó, en el Empordà. (…) El castillo de Quermançó perteneció a los condes de Empúries y los más antiguos documentos que hablan de él son del año 1078. El recinto está casi en ruinas desde hace largo tiempo, pero conserva la estructura de la última reconstrucción, realizada en 1808 por las tropas napoleónicas y presenta un cúmulo de vestigios arquitectónicos de las épocas ibérica, romana y visigótica. (…)

El proyecto del órgano de la tramontana ha sido encargado a Ivana Rossell Turrull, de departamento de acústica de la escuela de Ingeniería de La Salle, integrada en la Universidad Ramon Llull, y a Manuel Blancafort, que comanda la empresa  Orgueners de Montserrat. Ambos están ultimando los problemas que plantea construir tan singular instrumento: com qué materiales realitzar los tubos para que queden protegidos del mal tiempo y la corrosión del salitre del mar que arrastra el viento, pues estará ubicado a la intemperie; cómo lograr que suene con una presión de aire más pequeña de la que se usan en los órganos convencionales, pues se desea que pueda sonar ya con una tramontana suave, etc.

Se piensa construir unos 500 tubos, algunos hasta de conco metros de largo. Pero no todo se dejará en manos de la tramontana. Además de un funcionamiento aleatorio también podrá ser regulado para crear algunas melodías y se prevé incluso un funcionamiento tradicional por medio de un teclado y fuelles. Se estudia también dar una sonoridad específica al instrumento que lo distinga de la de los órganos barrocos, góticos, clásicos,… La idea es crear el primer órgano surrealista, con una sonoridad consecuente: un tanto alocada, delirante.

 

Nadal de pel·lícula

Text i fotos: Marta Orts

Ahir 16/12/2011, la Girona Banda Band (GBB), dirigida per Sam Atencia, va oferir un concert al Teatre Ignasi Bonnín del nostre Institut Jaume Vicens Vives (JVV).

Continue Reading →

Concert de presentació disc “Essència popular”

El proper 21 de desembre, a les 19:30 a l’Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, PRODIEMUS us convida al concert de presentació del disc “Essència popular” del compositor i pianista Antoni Tolmos. El disc és una co-producció de Tolmusic i Prodiemus, i compta amb la participació de Marta Orts en la documentació i comentaris de les variacions i improvisacions pianístiques de les cançons tradicionals catalanes a partir de les quals Tolmos en fa una versió personal que no us deixarà indiferents.

Feu CLIC sobre la invitació per veure’n els detalls.

Bufasons

El dimarts 18/10/2011, de 12:45 a 13:45, al Teatre Ignasi Bonnin de l’institut Jaume Vicens Vives (Girona) l’alumnat dels crèdits i optatives de música d’ESO i Batxillerat podran gaudir de l’espectacle”Bufem”, a càrrec del músic Xavier Lozano, especialista en instruments de vent i col·laborador de programes de TV3 com “Atrapasons” o “No me la puc treure del cap”.

Continue Reading →

AfriKa d’Ivori*

Dimarts 17 de maig, de 12:00 a 13:00, al Teatre Ignasi Bonnin del nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona), assistirem a una audició en directe: “ÀfriKa d’Ivori”. Es tracta d’una combinació de percussió, cançó tradicional i dansa de la música africana. Vídeo.

Continue Reading →

Girona Banda Band

Ahir divendres 17 de desembre, en el nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona) hem gaudit d’una iniciativa de la Girona Banda Band (bé, suposo que gràcies a l’impuls d’un dels seus membres…): començar a celebrar el Nadal amb música!!!

Continue Reading →

Records vius, moments vitals

 A la memòria d’en Maga.

Avui el Teatre Ignasi Bonnin del nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona) ha gaudit d’un magnífic concert a càrrec de la  Girona Banda Band. Quan hi anava, he pensat amb en José Javier Magariños Ramón (Maga) que va morir el passat diumenge, 12 de Desembre. M’han vingut a la memòria molts moments entranyables. Sobretot, he recordat les converses sobre música i cinema. Retinc en la meva memòria com el seu esguard afable emergia més enllà d’un bigoti intens, per damunt del qual albiraven uns ulls vitals i amatents.

Continue Reading →

Música i poesia

Recital de Nadal a càrrec de Paraula de Poeta

Dia: dijous, 23 de desembre
Hora: 20:00 h.
Lloc: Auditori Josep Viader, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.
Repertori: poemes de Màrius Torres, “El poema de Nadal” de Josep M. de Sagarra amb música de Chopin, Lizt, Ravel, Debussy, Mompou… i música vocal: ària antiga de Stradella, una cançó catalana de Xavier Turull i “Canción de cuna para dormir a un negrito” de Montsalvatge.
Intèrprets:  Eugènia Carbó i Salvador Roca (rapsodes), Gemma Coma-Alabert (mezzosoprano) i Àngels Alabert (piano)

Continue Reading →

Festa de la música

El proper 21 de juny, coincidint amb l’arribada de l’estiu, es celebra la Festa internacional de la música.

Continue Reading →

Tempvs Fvgit

Diumenge vam assistir al concert de Tempvs Fvgit. Dins les galeries del claustre de la Catedral de Girona, les ressonàncies de la polifonia vocal a capella d’aquest grup cors embolcava les lloses silents, els sarcòfags, els capitells i tota la massa pètria del conjunt monumental sacre en una esperiència sensorial quasi mística.

Font de la imatge: Ajuntament de Girona (àrea de premsa) Continue Reading →