Category Archives: Audicions-versions

KETELBEY. En un mercat persa

En un mercat persa (1920), d’Albert Ketelbey (Anglaterra, 1875-1959)

 1. Versió per a orquestra (5′ 51″): audició amb imatges que presenten els diferents personatges que apareixen.
 2. Versió per a orquestra (7′ 23″): audició comentada
 3. Versió de Jazz de l’Acker Bilk Band en un enregistrament de 1962
 4. Versió per a conjunt instrumental d’harmòniques i percussions (7′ 34″)
 5. Partitura per a flauta (2/4 i signes de repetició).
 6. +info: sobre l’autor i l’obra
 7. +info (1′ 27″): fragment inicial de la pel·lícula Esther, reina de Pèrsia.
 8. +info (12′): documental sobre Pèrsia.

EXERCICIS I ACTIVITATS

 1. Copia la partitura del tema del mendicants a la teva llibreta.
 2. Aprèn a tocar la melodia del tema dels mendicats amb la flauta.
 3. Compara l’audició de les versions musicals i fes-ne el teu comentari. Fixa’t en els instruments que s’utilitzen i el tempo* en què s’executa cadascuna.
 4. Compara el mercat i els personatges de la pel·lícula Esther amb els que descriu Albert Kételbey en la seva obra En un mercat persa.
 5. Fes un resum del documental sobre Pèrsia.
 6. Compara la història real (documental sobre Pèrsia), la pel·lícula Esther i l’obra d’Albert Ketelbey, “En un mercat persa”. Fixa’t en on transcórre la història (lloc i època) i els personatges.

XVII Trobada de Corals

Demà, els alumnes de les optatives de Música 1r i 2n d’ESO i de 1r de Batxillerat del nostre institut Jaume Vicens Vives participaran a la trobada anual de Corals d’Educació Secundària de Catalunya que enguany es realitzarà a Manresa.
+info: participació de l’institut Jaume Vicens Vives (Girona) en altres edicions. (Foto: XI Trobada, a Girona).
Aquesta serà la XVII edició i l’organitzen el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, l’Ajuntament de Manresa, els Serveis Territorials del Departament a la Catalunya Central i els Serveis Educatius del Bages amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada

Continue Reading →

Girona Banda Band

Ahir divendres 17 de desembre, en el nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona) hem gaudit d’una iniciativa de la Girona Banda Band (bé, suposo que gràcies a l’impuls d’un dels seus membres…): començar a celebrar el Nadal amb música!!!

Continue Reading →

Feliç diada de Sant Jordi

«És el temps que has perdut per a la teva rosa, que fa la teva rosa tan important».

(Capítol 21 del conte El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exupéry)

Avui, diada de Sant Jordi, el dia dels llibres i les roses, el volem celebrar amb una referència literària que ha tingut també el seu ressò musical: el conte de l’aviador francès Antonine de Saint-Exupéry, El Petit Príncep, publicat el 1943.

+ info: Conte El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exupéry.

Ha estat un dels més traduïts arreu del món i se n’han fet diferents adaptacions musicals:

 • 1964: òpera del compositor rus Lev Konstantinovich Knipper (1898-1974)
 • 2002: Le Petit Prince, òpera del compositor Riccardo Cocciante (n. 1946) + info: web del compositor. Hi podreu trobar un spot amb moments dels assajos del muntatge musical.
 • 2003: Der Kleine Prinz, òpera del compositor alemany Nikolaus Schapfl. +info: web del compositor. Hi podreu escoltar un fragment d’aquesta obra.

Carnaval*

Totes les festes estan associades a alguna manifestació artística de caràcter musical, i el carnaval no n’és una excepció.Avui us proposem traslladar-nos a la regió italiana del Véneto, i aprofitar l’encant de les màscares i barrets de tres puntes característics a les disfresses venecianes per aproximar-nos a la sonoritat de diferents instruments de vent (harmònica, acordió, flauta travessera i trombó) com a mostra de la manera de produir el so de les subfamílies en les que es subdivideix: llengüeta, bisell i broquet.

Continue Reading →

Ma Mère l’Oye

En plenes festes nadalenques, unes diades tradicionalment marcades per l’intercanvi de bons desitjos, us volem fer arribar els nostres amb l’obra Ma Mère l’Oye de Maurice Ravel, una suite musical basada en contes populars. Pensem que la màgia i la fantasia amb la què ens parla poden obrir-nos una via que ens permeti imaginar un món més just i solidari que podríem intentar construir entre tots!

Continue Reading →

La centenària Costa Brava

El proper 21 de setembre entrarem a la tardor i astronòmicament s’acabarà l’estiu. I parlant de finals, avui s’acaba l’any de celebració del centenari (1908-2008) de la Costa Brava.

Continue Reading →

Oda al caminant

Avui volem retre un petit homenatge als caminant i els seus peus perquè avui fa quaranta anys (només!?) que Neil Armstrong, comandant de la nau Apolo XI, es convertia en el primer home a posar el peu a la Lluna.

Quan va posar el seu peu esquerra (precisament!) a la superfície del nostre satèl·lit, (concretament a la zona anomenada “Mar de la Tranquil·litat) va dir: “Aquest és un petit pas per l’home però és un gran salt per a la Humanitat”

Continue Reading →

150 anys de l’avarament de l’Ictineu

Avui es commemora el 150 aniversari de l’avarament de l’Ictineu (de icti -peix- i neo -nau- en grec), el primer submergible construït pel figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885).Font de la imatge

Continue Reading →

De la vida a la mort

 

Avui es commemora el 127 aniversari del naixement del pianista, director i compositor rus Igor Fedorovich Stravinsky (1882-1971). Aquest músic es caracteritza per la seva constat evolució artística (neoclassicisme, atonalisme i serialisme) d’acord amb l’època canviant en la què va viure, i per la incorporació d’estil i influències de músiques com la tradicional russa o el jazz. La seva producció musical abarca obres orquestrals, de música de cambra, per a piano, ballets i música vocal, tant òperes com peces per a cor o per a solista i acompanyament instrumental.

Continue Reading →