Category Archives: Medi Ambient

Creació artística i arrels

“Creació artística i arrels: quan la nostra morada es dirigeix cap a l’art i la creació d’emocions i bellesa”, per Carles Duarte i Montserrat. Bon Art: paisatges construïts, setembre 2011,  p.24 i 25.

En la vida humana hi ha una dimensió imprescindible que té a veure amb la necessitat de nodrir-se, de rentar-se, de descansar… I les rutines que practiquem amb un cert automatisme fan que hi hagi molts moments de la nostra experiència quotidiana en què no intervé un pensament crític, exigent, que no són fruit d’una cadena de reflexió i acció. (…) De tant en tant aturem el pilot automàtic de la nostra ment. I aleshores ens interpel·lem davant del sentit de l’existència, ens convoca la fascinació pel misteri, el que intuïm però no percebem a través de l’experiència física, deixem que emergeixi la nostra dimensió espiritual i els nostre anhel de transcendència, que sovint es manifesta en uns creences religioses, i encenem la nostra mirada amb la pulsió primordial cap a l’art, cap a la creació de bellesa i d’emoció.

Continue Reading →

Ecològic cent per cent

Des d’èpoques molt reculades, els homes (i les dones, és clar!) han fet música amb els seu cos o amb els objectes que tenien a mà, i han construït instruments amb els materials que tenien a l’abast.

Amb una mica d’imaginació i de sentit musical, i amb ganes per experimentar noves sonoritats i timbres amb productes, objectes i estris que, en principi, no estaven pensats per fer música, es poden arribar a fer produccions musicals de gran qualitat encara que resultin uns espectacles poc convencionals. I si no n’esteu gaire convençuts o convençudes, mireu i escolteu els següents vídeos…

Continue Reading →

Els gegants de la Devesa

campanar_davesa.JPG La Devesa de Girona és una arbreda que constitueix un element distintiu de la fesomia de la nostra ciutat i també el parc urbà més gran i frondós de tot Catalunya.Foto de Marta Orts i Alís  

La Devesa té una extensió de 31,88 hectàrees i està situat als marges del riu Ter (nord) i Güell (oest). Compta amb uns 2.600 arbres que, en la seva majoria, van ser plantats pels voltants de 1850. Es tracta de plàtans d’ombra o Platanus hybrida.

Continue Reading →

Fresses, sorolls i incivilitat*

 Article de Marta Orts publicat a <http://blocs.xtec.cat/musicarts> el 19/11/2007.

Avui he tingut una sorpresa. A l’Editorial de la revista núm. 13 de El despertador de Sant Narcís, la revista de l’Associació de Veïns de Sant Narcís – el meu barri- es fa esment al tema del soroll. Quina coincidència tenint en compte que no fa gaires dies que nosaltres també en parlàvem! Es veu que el tema preocupa a força gent.

Continue Reading →