Category Archives: Història

Fem història?

Comencem un nou curs ple de novetats. L’any passat, en el nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona), iniciàvem el Projecte eduCAT 1×1 amb els estudiants de 1r d’ESO. Enguany, l’ús normalitat dels ordinadors personals a les aules ordinàries serà una realitat tant a 1r d’ESO com a 2n. Això ha suposat equipar les aules amb una infraestructura tècnica adequada. Aquest any, a més, comptem amb equipament equivalents a les Pissarres Digitals Interactives (PDI).

Continue Reading →

La prisa y el silencio

de Luis Racionero. Extracte de l’article publicat a Cultural. La Vanguardia, 13/05/2010, p. 15.

“.. El lujo máximo de la época fantástica en que vive Europa desde la revolución industrial es parar. Estarse quieto. No seguir corriendo.Estamos en la civilización de la prisa y nuestro lujo empieza a ser el sosiego. Nos evadimos en la acción, borrachos de actividad, la resaca es quedarse quietos y no hacer nada…

Continue Reading →

Carnaval*

Totes les festes estan associades a alguna manifestació artística de caràcter musical, i el carnaval no n’és una excepció.Avui us proposem traslladar-nos a la regió italiana del Véneto, i aprofitar l’encant de les màscares i barrets de tres puntes característics a les disfresses venecianes per aproximar-nos a la sonoritat de diferents instruments de vent (harmònica, acordió, flauta travessera i trombó) com a mostra de la manera de produir el so de les subfamílies en les que es subdivideix: llengüeta, bisell i broquet.

Continue Reading →

La dissidència. L’artista maleït

ALSINA, Mercè. “La dissidència. L’artista maleït”. Bonart, núm. 122. Desembre 2009, pp. 38-39

Al llarg de la història, moviments com el gòtic, el manierisme o el barroc van contestar als models autoritaris, absolutistes, dogmàtics i religiosos de les ideologies dominants de l’època i en van transformar els cànons. La influència del pensament modern en les transformacions de l’ordre social, polític i econòmic, a més de l’expansió d’un model homogeni en el món occidental basat en el progrés, van tenir importants repercussions en les pràctiques de coneixement de la realitats sustentades en els valors espirituals i de les creences. Els artistes maleïts, en tant que dissidents del pensament oficial, contesten a les transformacions fetes en nom de la raó i la instauració del model burgès. En el conflicte, la modernitat s’esquerda per deixar pas a la postmodernitat després de la II Guerra Mundial. (…) La fragmentació i la diversitat seran les noves claus per interpretar i expressar la realitat, que deixa de ser monolítica.

Continue Reading →

20 anys sense el Mur de Berlín

  El 9 de novembre de 1989 es va enderrocar el mur que separava la ciutat de Berlín (veieu-lo a la foto-. També separava la República Federal Alemanya (RFA) -la part occidental- de la República Democràtica Alemanya (RDA) -la part oriental-.  

La construcció esdevingué la materialització i el símbol de la divisió política d’Europa en dos blocs: els països de l’est -prooccidentals- i els de  l’oest -pro soviètics. Continue Reading →

Tempvs Fvgit

Diumenge vam assistir al concert de Tempvs Fvgit. Dins les galeries del claustre de la Catedral de Girona, les ressonàncies de la polifonia vocal a capella d’aquest grup cors embolcava les lloses silents, els sarcòfags, els capitells i tota la massa pètria del conjunt monumental sacre en una esperiència sensorial quasi mística.

Font de la imatge: Ajuntament de Girona (àrea de premsa) Continue Reading →

150 anys de l’avarament de l’Ictineu

Avui es commemora el 150 aniversari de l’avarament de l’Ictineu (de icti -peix- i neo -nau- en grec), el primer submergible construït pel figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885).Font de la imatge

Continue Reading →

La Patum de Berga

La Patum és una festa tradicional que anualment es celebra a Berga (comarca del Berguedà). Els actes festius duren cinc dies i coincideixen amb la setmana de Corpus. El 2005 la UNESCO la va declarar Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Continue Reading →

Les dones i la música

Avui es celebra el Dia Internacional de les Dones, una diada que encara ara és motiu de reinvidicació perquè la igualtat per raó de sexe no és una realitat a tot el món. Aquesta situació social també ha estat una constant en el món de les arts. Font de la imatge

Continue Reading →

Avui, la CDN fa 51 anys

  Avui farà 51 any que l’artista britànic i objector de consciència Gerald Holton va dissenyar aquest símbol de la pau com a logotip per a una campaña i primera gran manifestació britànica Contra el Desarmament Nuclear (Campaign for Nuclear Disarmament).  

Continue Reading →