Category Archives: Història

Fem història?

Comencem un nou curs ple de novetats. L’any passat, en el nostre institut Jaume Vicens Vives (Girona), iniciàvem el Projecte eduCAT 1×1 amb els estudiants de 1r d’ESO. Enguany, l’ús normalitat dels ordinadors personals a les aules ordinàries serà una realitat tant a 1r d’ESO com a 2n. Això ha suposat equipar les aules amb una infraestructura tècnica adequada. Aquest any, a més, comptem amb equipament equivalents a les Pissarres Digitals Interactives (PDI).

Continue Reading →

La prisa y el silencio

de Luis Racionero. Extracte de l’article publicat a Cultural. La Vanguardia, 13/05/2010, p. 15.

“.. El lujo máximo de la época fantástica en que vive Europa desde la revolución industrial es parar. Estarse quieto. No seguir corriendo.Estamos en la civilización de la prisa y nuestro lujo empieza a ser el sosiego. Nos evadimos en la acción, borrachos de actividad, la resaca es quedarse quietos y no hacer nada…

Continue Reading →

Carnaval*

Totes les festes estan associades a alguna manifestació artística de caràcter musical, i el carnaval no n’és una excepció.Avui us proposem traslladar-nos a la regió italiana del Véneto, i aprofitar l’encant de les màscares i barrets de tres puntes característics a les disfresses venecianes per aproximar-nos a la sonoritat de diferents instruments de vent (harmònica, acordió, flauta travessera i trombó) com a mostra de la manera de produir el so de les subfamílies en les que es subdivideix: llengüeta, bisell i broquet.

Continue Reading →

20 anys sense el Mur de Berlín

  El 9 de novembre de 1989 es va enderrocar el mur que separava la ciutat de Berlín (veieu-lo a la foto-. També separava la República Federal Alemanya (RFA) -la part occidental- de la República Democràtica Alemanya (RDA) -la part oriental-.  

La construcció esdevingué la materialització i el símbol de la divisió política d’Europa en dos blocs: els països de l’est -prooccidentals- i els de  l’oest -pro soviètics. Continue Reading →

Tempvs Fvgit

Diumenge vam assistir al concert de Tempvs Fvgit. Dins les galeries del claustre de la Catedral de Girona, les ressonàncies de la polifonia vocal a capella d’aquest grup cors embolcava les lloses silents, els sarcòfags, els capitells i tota la massa pètria del conjunt monumental sacre en una esperiència sensorial quasi mística.

Font de la imatge: Ajuntament de Girona (àrea de premsa) Continue Reading →

150 anys de l’avarament de l’Ictineu

Avui es commemora el 150 aniversari de l’avarament de l’Ictineu (de icti -peix- i neo -nau- en grec), el primer submergible construït pel figuerenc Narcís Monturiol (1819-1885).Font de la imatge

Continue Reading →

La Patum de Berga

La Patum és una festa tradicional que anualment es celebra a Berga (comarca del Berguedà). Els actes festius duren cinc dies i coincideixen amb la setmana de Corpus. El 2005 la UNESCO la va declarar Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Continue Reading →

Les dones i la música

Avui es celebra el Dia Internacional de les Dones, una diada que encara ara és motiu de reinvidicació perquè la igualtat per raó de sexe no és una realitat a tot el món. Aquesta situació social també ha estat una constant en el món de les arts. Font de la imatge

Continue Reading →

Avui, la CDN fa 51 anys

  Avui farà 51 any que l’artista britànic i objector de consciència Gerald Holton va dissenyar aquest símbol de la pau com a logotip per a una campaña i primera gran manifestació britànica Contra el Desarmament Nuclear (Campaign for Nuclear Disarmament).  

Continue Reading →

I have a dream

Avui fa 80 anys que va néixer Martin Luther King (1929-1968), un dels líders del moviment per a la defensa dels drets civils de la població afroamericana. A diferència d’altres figures, M. L. King va mantenir sempre una resistència no-violenta contra la discriminació racial que patia la població afroamericana.

Continue Reading →